با عرض درود به کاربران عزیز مجموعه حساب تیوب، در قسمت شانزدهم از فصل پنجم آموزش حسابداری مقدماتی قرار داریم و در این جلسه می خواهیم به موضوع میثاق خصوصیات صنعت بپردازیم.
تعریف میثاق خصوصیات صنعت
ویژگی ها و فرایند های هر صنعت با دیگری متفاوت است، اصول و رویه حسابداری یکسان نمی تواند پاسخ گوی نیاز تمامی صنایع باشد، با توجه به اصل خصوصیات صنعت، به کار گیری روش های حسابداری خاص که کمک به کاهش هزینه ها و افزایش بهره مندی می شود، به شرط آنکه اثبات گردد روش جدید سودمند تر از روش فعلی است؛ مانعی ندارد.
- با توجه به این میثاق میتوان اصول حسابداری را تعدیل و یا اصلاح کرد.
- شرط اصلاح یا تعدیل اثبات سودمند بودن روش جدید نسبت به روش قدیم است.
مثال اول:
در شرکت تولیدی کیک، با توجه به نوسانات بازار، به دست آوردن بهای تمام شده کالا های تولید شده سخت است چون قیمت مواد اولیه در هر سفارش تغییر می کند؛ شرکت با توجه به اصل خصوصیات صنعت و اصل فزونی منافع بر مخارج تصمیم می گیرد بهای تمام شده کالای تولید شده خود را بر حسب قیمت روز مواد مصرفی محاسبه کند.
مثال دوم:
با توجه به فرض تعهدی، زمانی که کالایی تحویل می شود، بدون توجه به وصول مطالبات آن کالا باید درآمد آن شناسایی شود؛ اما در شرکت های پیمانکاری با توجه به پیچیدگی و اجرای پروژه ها و طولانی شدن فرآیند و غیر قابل پیش بینی بودن اتفاقات و رویداد ها و حوادث، ممکن است برخی پروژه ها تا چند سال به طول بینجامد و مبلغی از کارفرما دریافت نشود یا پارت به پارت با توجه به پیشرفت کار مبالغ دریافت شود، در این شرایط شناسایی تمامی درآمد و پرداخت مالیات آن درآمد با توجه به طولانی بودن تاریخ وصول درآمد و عدم پیش بینی رخداد ها در صنعت پیمانکاری منطقی نیست و با توجه به اصل محافظه کاری و اصل خصوصیات صنعت درآمد پروژه باید در زمان تکمیل آن شناسایی شود.
مثال سوم:
در شرکت های بیمه، تمدید قرارداد مشترکین و استفاده از خدمات بیمه ای برای مشترکین قابل پیش بینی نیست، همچنین درصد قابل توجهی از تمرکز شرکت های بیمه ای بر روی سرمایه گذاری بر دیگر صنایع است. گزارشات تهیه شده در شرکت های فعال در صنعت بیمه برای استفاده کننده گان، بسیار تخصصی تر و جامع تر و متمرکز تر روی ارزیابی ریسک های سرمایه گذاری، پیش بینی های آینده از نرخ های بیمه ای، مخارج درمان و… است.
مثال چهارم:
در صنعت هتل داری، مواردی مانند نرخ بازگشت مشتریان، میزان رضایت آن ها از خدمات، میزان اقامت آن ها در هتل از پارامتر های انحصاری این صنعت است و معمولا واحد مالی علاوه بر موارد عمومی، گزارشات مازادی نیز به استفاده کننده گان ارائه می دهد.
مثال پنجم:
در صنایع تولیدی بسیار پیچیده که یک محصول مراحل بسیار زیادی و با تعداد قطعات بالا تولید می شود، عملا محاسبه دقیق مواد، دستمزد و به صورت کلی بهای تمام شده کالای تولید شده ممکن نیست، در این شرایط واحد مالی تصمیم بر برآورد بهای تمام شده با توجه به اصل محافظه کاری و اصل خصوصیات صنعت می گیرد.
مثال ششم:
در صنعت بانکداری، پیش بینی ها، محاسبات نرخ بهره و ارزیابی ریسک در وصول مطالبات از اهمیت بالایی برخوردار هستند، تهیه ارزیابی تمامی این موارد در گزارشات و صورت های مالی با توجه به اصل افشای کامل و اصل خصوصیت صنعت مهم است.
فصل پنجم آموزش حسابداری مقدماتی در این قسمت به پایان رسید در جلسه بعدی وارد قسمت اول از فصل ششم می شویم. لطفا در شبکه های اجتماعی زیر ما را دنبال کنید.
15 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
ممنون از تدریس مطالب فصل پنجم
ممنون که مباحثی که با ویدیوهای یک دقیقه ای هم قابل جمع کردن بود رو اینقدر بازش کردید برامون تا به قول خودتون ما به صورت عمقی مفاهیم رو درک کنیم
سلام الناز عزیز
بله هدف ما دقیقا یایری عمیق مفهومی حسابداری برای کاربران بوده است.
سپاس از همراهی شما
واقعا آموزش های خوبی دارید
سلام مهسا عزیز
سپاس از همراهی شما
سلام خسته نباشین می خواستم بپرسم سیستم همه نرم افزار های حسابداری یکسانه یعنی سپیدار رو یاد بگیریم با بقیع نرم افزار ها هم میشه کار کرد؟
سلام مهدی عزیز
بله، در صورت داشتن تجربه استفاده از یکی از نرم افزار های حسابداری، کار با دیگر نرم افزار ها نیز برای شما اسان تر میشود.
بسیار عالی موفق باشید
سلام صادق پور عزیز
سپاس از همراهی شما
با درود فراوان همکار گرامی موفق باشید
سلام نادر عزیز
سپاس از حسن نظر و همراهی شما
اقای رجبی من همیشه شمارو دنبال می کنیم و کلیپ هاتون بسیار برای من مفید بودن
خواستم بپرسم دوره مالیات رو کی در سایت قرار میدید
سلام حسن عزیز
به امید خدا پس از پایان دوره حسابداریف مالیات هم آغاز میکنیم.
سلام و درود خدمت اقای رجبی بابت اموزشهای مفیدتون انشاالله همیشه موفق باشید
سلام حمیدرضا عزیز
خوشحالیم از همراهی شما