با عرض سلام به کاربران عزیز سایت حساب تیوب، در قسمت چهاردهم از فصل پنجم آموزش حسابداری مقدماتی قرار داریم و در این جلسه می خواهیم به موضوع میثاق اهمیت در حسابداری بپردازیم.
تعریف میثاق اهمیت
برخی واحد های اقتصادی، از نظر اندازه و حجم گردش مالی در قالب شرکت های بزرگ جای می گیرند، در این شرکت ها تعداد تراکنش ها و حجم آن ها بسیار بالاست و همیشه میزان درصدی از این گردش ها از نظر ارزش بسیار کم اهمیت تر از دیگر گردش های سازمان است. با توجه به محدودیت در نیروی انسانی واحد حسابداری، با توجه به میثاق اهمیت ما اجازه داریم برای رویداد های مالی که تاثیر گذار نیستند و از نظر اهمیت، در درجه پایینی قرار دارند، از اعمال اصول و استاندارد های حسابداری برای آن ها خودداری کنیم.
نکات مهم مرتبط با میثاق اهمیت
- میثاق اهمیت به این معنی نیست که ما رویداد مالی را در صورت کم اهمیت بودن، ثبت نکنیم، در حسابداری ثبت حتی یک ریال گردش مهم است و برای جلوگیری از مغایرت باید ثبت شود.
- میثاق اهمیت به ما این اجازه را می دهد در صورت کم اهمیت شمردن یک رویداد، رویکرد متفاوتی را برای آن در سیستم و گزارشات مالی اعمال کنیم.
- با اهمیت یا کم اهمیت بودن یک رویداد در هر سازمان نسبی است و ممکن است رویدادی کم اهمیت در شرکتی بزرگ، رویدادی بسیار مهم از نظر مبلغی در شرکتی کوچک شمرده شود.
- گاهی ممکن است رویدادی از نظر مبلغی کم اهمیت جلوه کند اما چون به سازمان ها یا ارگان های خاص گزارش می شود، مثل سازمان امور مالیاتی یا تامین اجتماعی، دقت در صحت گزارش حتی تا یک ریال هم مهم است.
مثال اول:
هر شرکتی برای پیشبرد اهداف خود، نیاز به خرید دارایی هایی دارد، همانطور که میدانیم دارایی ها در حسابداری به شاخه های مختلفی تقسیم می شوند؛ مثلا در شرکت “میلاد صنعت” یک دستگاه اسپرسو ساز برای استفاده کارمندان خریداری می شود، شرکت “میلاد صنعت” شرکت بزرگی است و خرید یک دستگاه اسپرسو از نظر هزینه، اهمیت زیادی ندارد، برای همین حسابدار به جای آن که دستگاه اسپرسو ساز زا در لیست دارایی ها ثبت کند، آن را مستقیم به عنوان هزینه ثبت می کند. اما ممکن است همین دستگاه اسپرسو ساز در شرکت “دنیای اسباب بازی” خریداری شود، شرکت دنیای اسباب بازی شرکت کوچکی است و خرید این دستگاه نسبت به دیگر گردش های این شرکت رویدادی با اهمیت تلقی می شود و بابت همین موضوع حسابدار دستگاه را به عنوان دارایی در حساب ها لحاظ می کند.
مثال دوم:
در تاریخ 1402/06/31 شرکت آریا خودرو که شرکتی بزرگ محسوب می شود، اقدام به مغایرت گیری بانکی می کند و مبلغ 700/000 ریال مغایرت بین حساب ها و بانک پیدا می شود، با توجه به کم اهمیت بودن این مغایرت نسبت به حجم گردش ها، مدیر مالی تصمیم می گیرد به جای پیدا کردن این مغایرت، آن را با یک ثبت اصلاحی در سیستم بر طرف نماید.
ممنون که تا انتهای آموزش همراه ما بودید، لطفا ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید تا از آخرین اخبار آموزشی حساب تیوب مطلع شوید.
9 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام جناب رجبی
در مثال ۲ لازم است مدیر عامل در جریان قرار گیرد؟
سلام سارا عزیز
گزارشات مرتبط با مغایرت ها و اصلاحاتی که با به صلاحدید و قضاوت تیم مالی انجام میشود، بهتر است از قبل با مدیریت هماهنگ شود.
سپاس از همراهی شما
تشکر فراوان از مطالب مفید و کابردی که به رایگان در اختیار گذاشتید
موضوع میثاق اهمیت عالی تدریس شد
ممنون از زحماتتان
با درود فراوان و عرض تشکر از شما بابت مطالب بسیار عاللی
سلام سعیدد عزیز
سپاس از محبت و همراهی شما
سلام آقای رجبی عزیز
بله منظورم همین هست
در رابطه با چرخه حسابداری، کنترل ها و عملیات پایان سال مالی، اصلاحات و تعدیلات در دوره های پیشرفته صحبت خواهیم کرد:
https://hesabtube.com/product-category/advanced-course/accounting/
سلام و درود فراوان
کدام قسمت در مورد آرتیکل های تعدیلی توضیح دادید؟؟
سلام حمید عزیز
دقیقا متوجه نشدم.
منظورتون اصلاحات و تعدیلات آخر سال هست؟