کدینگ حسابداری چیست؟

شماره: فصل سوم - قسمت پنجم
مدرس: بهنام رجبی
زمان: 26 دقیقه
نحوه تماشا: یوتیوبی
دسته: آموزش مقدماتی حسابداری

how-watch-online-youtube-video-red
arrow-blue-down

تاریخچه زبان در دنیا

با عرض سلام و درود خدمت کاربران عزیز مجموعه حساب تیوب در این بخش در قسمت پنجم فصل سوم آموزش حسابداری مقدماتی می خواهیم کدینگ حسابداری را شرح دهیم؛ پدیده ای به اسم زبان در سراسر جهان وجود دارد، این زبان در کشورهای مختلف متفاوت است، زبان به طور کلی وسیله ای برای ارتباط گیری انسان ها با یکدیگر به کار می رود؛ انسان موجودی اجتماعی است و یکی از مهم ترین نیازهای او ارتباط با همنوعان خود و ایجاد رابطه تفهیم و تفاهم است و زبان مهم ترین ابزار این ارتباط است. زبان مجموعه ای از نشانه های قراردادی است که به وسیله ی آن مقصود خود را به دیگران می رسانیم. در زبان شناسی به هر واژه یک نشانه می گویند؛ جالب است بدانید که ما به جز زبان های گفتاری و نوشتاری مرسوم، مثل فارسی و انگلیسی و دیگر زبان های دنیا زبان های خاص برای استفاده های خاص هم داریم. مانند زبان مورس، زبان باینری ، زبان اسمیت ، زبان بریل ، زبان های برنامه نویسی، زبان اشاره و…هر کدام از این زبان ها قوائد و مقررات دارند که اگر بخواهیم از آن ها استفاده کنیم؛ باید در چهار چوب قوانینی که دارند عمل کنیم. هر کدام از این زبان ها با هدفی خاص و در جهت برطرف سازی نیازی خاص به وجود آمده اند.

حسابداری هم مانند بقیه زبان های دنیا یک زبان محسوب می شود و زبان مشترک بین تمامی حسابدار ها و کسب و کار ها است و دارای قوائد و قوانین خود می باشد، به حسابداری زبان کسب و کار و تجارت هم گفته می شود.

انواع زبان در دنیا

حسابداری به ما چه می گوید؟

حسابداری با اعداد و ارقامی که در قالب گزارشات به استفاده کننده گان ارائه می دهد از طرف آن کسب و کارها سخن می گوید؛ حسابداری با گزارشات خود به ما می گوید که یک کسب و کار در چه وضعیتی است؟ آیا کسب و کار مسیر درستی را در پیش گرفته است؟ آیا کسب و کار دچار ضرر و زیان شده است؟ اگر در هر کسب و کاری از حسابداری به طور صحیحی استفاده بشود پاسخ تمامی این سوالات را می توانید در آن پیدا کنید. بر میگردیم به موضوع اصلی حسابداری که همان کدینگ حسابداری است؛ در واقع اگر حسابداری را زبان تجارت و کسب و کار بدانیم هر زبانی حروف الفبا دارد و کدینگ حسابداری الفبای زبان حسابداری است.

پس کدینگ حسابداری الفبای حسابداران است؛ یکبار دیگر می خواهیم حسابداری را تعریف کنیم، حسابداری دارای سه مرحله است:

حسابداری زبان کسب و کار

  • شناسایی رویداد های مالی
  • ثبت رویداد های مالی
  • گزارشات

در واقع اگر در مرحله دوم بخواهیم رویداد های مالی را ثبت کنیم، ثبت این رویداد ها در قالب قوانین و قوائد انجام می شود. مانند قوانین بدهکار و بستانکار یا دائم  و موقت به این قوانین و مقررات استاندارد های حسابداری می گویند. اگر در قالب این قوانین آن ها را ثبت کنیم باید مورد چینش قرار بگیرند و در قالب گزارشات ارائه داده شوند؛ چینش این محتوا ها با استاندارد های حسابداری انجام می شود. نقش کدینگ حسابداری در بخش ثبت رویداد ها با چهار چوب قوانین است که یکی از آن قوانین کدینگ حسابداری است.

اگر بخواهیم کدینگ حسابداری را تعریف کنیم به زبان ساده نوعی ساختار و استاندارد از دسته بندی حساب ها است. مانند حساب کل، گروه حساب، حساب معین  و این کدینگ  به منظم سازی عملیات های مالی و یکپارچه سازی زبان حسابداری در تهیه گزارشات و در بین استفاده کننده گان کمک می کند.

انواع کدینگ حسابداری

  • کدینگ حفظی (براساس حروف اول حساب ها)
  • کدینگ متوالی
  • کدینگ وجهی
  • کدینگ سلسله مراتبی
  • کدینگ توده ای

کدینگ حسابداری الفبای حسابداری است

مرسوم ترین شکل کدینگ حسابداری کدینگ سلسله مراتبی است و بیشترین استفاده را در نرم افزار های حسابداری و نیز حسابداری سنتی را دارد. در این جلسه می خواهیم کدینگ سلسله مراتبی را برایتان توضیح دهیم سایر کدینگ ها در فصل ششم که تخصصی تر به بحث کدینگ پرداخته شده توضیح داده می شود. برای توضیح کدینگ حسابداری از داخل محیط نرم افزار سپیدار استفاده می کنیم و کدینگ ها را شرح می دهیم . در ماژول حسابداری قسمت درختواره حساب ها می توانیم کدینگ ها را مشاهده کنیم.

مراحل حسابداری و اثر کدینگ در آن

در این بخش گروه حساب های مختلف که شامل دارایی های جاری و غیر جاری، بدهی های جاری و غیر جاری، حقوق صاحبان سهام، فروش و درآمدها و… است را مشاهده می کنید.

اگر علامت مثبت کنار دارایی های جاری را بزنیم گوی های بنفش رنگ با عنوان حساب کل برایمان نمایش داده می شود. دوباره اگر علامت مثبت کنار موجودی نقد و بانک را بزنیم گوی های زرد رنگ با عنوان حساب معین نمایش داده می شود که هر کدام از این گروه حساب ها حساب های معین دارند به این حساب هایی که به صورت زیر مجموعه وار هستند همان کدینگ حسابداری می گویند. در این قسمت سعی کردیم به زبان ساده کدینگ های حسابداری را برایتان توضیح دهیم، ممنون ایم که تا آخر این متن همراه ما بودید حتما جلسه بعدی آموزش که در مورد رویداد مالی هست را تماشا کنید همچنین در شبکه های اجتماعی زیر ما را دنبال کنید.

نمونه کدینگ نرم افزار سپیدار

عناصر کدینگ حسابداری:

    • کد یا شماره حساب: هر حساب در سیستم حسابداری یک کد یا شماره منحصر به فرد دارد که به عنوان هویت آن حساب شناخته می‌شود. این کد یا شماره حساب معمولاً از اعداد و ارقام تشکیل شده است و می‌تواند به‌صورت ساده و منطقی حساب‌ها را تفکیک کند. به عنوان مثال، کد 101 برای حساب نقد و کد 201 برای حساب موجودی کالا می‌تواند استفاده شود.
    • طبقه‌بندی حساب‌ها: حساب‌ها معمولاً بر اساس نوع و خصوصیات آن‌ها در طبقه‌بندی‌های مختلف قرار می‌گیرند. این طبقه‌بندی‌ها می‌توانند شامل دسته‌های مختلفی از حساب‌ها مثل دارایی‌ها، بدهی‌ها، حقوق صاحبان سهام، درآمدها، هزینه‌ها و … باشند.
    • نام حساب: هر حساب به‌علاوه‌ی کد یا شماره، نام خاص خود را دارد که توصیف‌کننده‌ی نوع و محتوای آن حساب است. نام حساب به صورت فارسی یا انگلیسی می‌تواند باشد و باید به‌طور کامل و معین محتوای آن حساب را نشان دهد.

نمونه کدینگ حسابداری سپیدار

مزایای کدینگ حسابداری:

  • دقت و کارایی: استفاده از کدینگ حسابداری باعث افزایش دقت و کارایی در ثبت معاملات مالی و جستجوی سریع اطلاعات مورد نیاز می‌شود.
  • گزارش‌دهی مناسب: کدینگ حسابداری به‌مدیران امکان می‌دهد گزارش‌ها و اطلاعات مالی را به صورت منظم و منطقی بدست آورند.
  • سازگاری و هماهنگی: استفاده از یک ساختار کدینگ مشترک در سیستم حسابداری باعث سهولت در تبادل اطلاعات و هماهنگی بین واحدها و بخش‌های مختلف سازمان می‌شود.
  • آسانی پیگیری: با استفاده از کدینگ حسابداری می‌توان معاملات را به‌راحتی پیگیری و کنترل کرد و اشتباهات را به‌سادگی شناسایی کرد.

کدینگ حسابداری نقش بسیار مهمی در حسابداری سازمان‌ها دارد و از اهمیت بالایی برخوردار است تا به صورت دقیق و سازمان‌یافته معاملات مالی ثبت و گزارش‌دهی شوند.

نظرات

10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • بیتا
    2023-08-30 16:39

    سلام من تو مجموعه ای مشغول کار شدم به تازگی که حسابدار قبلی کدینگ هارو در سیستم به ترتیب ثبت نکرده مشکلی نداره یا باید بهشون بگم؟

    پاسخ
    • سلام بیتا عزیز
      پیشنهاد میکنم برای بحث کدینگ حسابداری حتما با یک مشاور مالی و حسابداری مشورت کنید، بنده بدون بررسی نمیتوانم اظهار نظری درستی انجام بدهم.
      سپاس از همراهی شما

  • سلام و خسته نباشید
    کدینگ های حسابداری رو خودمون باید در سیستم تعریف کنیم یا از قبل تعریف شده؟

    پاسخ
    • سلام کاربر گرامی
      در بعضی سیستم های حسابداری، کدینگ های پیشفرض وجود دارد، این موضوع بستگی به سیستم یا نرم افزار حسابداری شما دارد.
      سپاس از همراهی شما

  • n.nastaran
    2023-08-30 16:35

    سلام نحوه تدریس و اموزشتون خوبه منتها خیلی اروم صحبت می کنید

    پاسخ
    • سلام نسترن عزیز
      ممنونم از نظرتان، بله درست است.
      برای بالا بردن سرعت پخش میتوانید سرعت ویدیو ها را از پایین پخش کننده افزایش دهید.
      سپاس از همراهی شما

  • اقای رجبی عزیز من اموزشهاتونو دیدم و بسیار راضی هستم مطالبی که گذاشتید خیلی برام کاربردی و مفید بود واقعا تشکر میکنم بابت سایت خوبتون

    پاسخ
  • سیما
    2023-08-29 17:41

    سلام و وقت بخیر
    خواستم تشکر کنم از آموزش های بسیار عالیتون واقعا کاربردی و ساده و روون توضیح دادید

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

اشتراک گذاری

آموزش های مرتبط

بالا
بالا
محتوا
محتوا
نظرات
نظرات
اشتراک
اشتراک