سر گذشت و تاریخچه حسابداری
با سلام به کاربران عزیز سایت حساب تیوب، در قسمت اول از فصل هفتم آموزش حسابداری مقدماتی قرار داریم و در این جلسه می خواهیم به موضوع سرگذشت حسابداری بپردازیم.
عمر زمین
طبق برآوردی که دانشمندان کرده اند حدود 4.5 میلیارد سال تخمین زده شده است.
عمر انسان
عمر اولین انسان ها که به آن ها انسان های اولیه گفته می شود حدود 200 هزار سال پیش به وجود آمدند یعنی عمر انسان ها به 200 هزار سال پیش بر می گردد. این انسان ها مانند بقیه جانداران در طی گذر زمان به تکامل و پیشرفت ظاهری و ذهنی و رفتاری می رسیدند و از انسان های اولیه به انسان های متمدن تر و تکامل یافته تر تبدیل می شدند و به این صورت انسان های امروزی به وجود آمدند.
عمر کشاورزی و دامداری
این انسان های اولیه حدود 10 هزار سال پیش شروع به دامداری و کشاورزی کردند و به این صورت محاسبه و حساب کتاب های اولیه شکل گرفت.
اولین تمدن بشری
پس از آن که بشر شروع به دامداری و کشاورزی کرد حدود 6500 سال پیش اولین تمدن بشری در منطقه بین النهرین شکل گرفت. تمدن بشری یعنی تعدادی انسان که در مکانی دور هم جمع می شوند و در چهار چوب و قوانینی که مشخص کرده اند با هم زندگی و فعالیت می کنند.
این تمدن بشری باعث شد که انسان ها ارتباط بیشتری با یکدیگر داشته باشند بنابراین برای تهیه نیاز های خود مبادلات کالا به کالا یا مبادلات تجاری صورت گرفت هر چند که این مبادلات در ابتدا با واحد پولی نبود اما نیاز انسان ها به محاسبه و حسابداری بیشتر شد. طی اسناد و مدارکی که پژوهش گران به دست آورده اند این محاسبات اولیه انسان ها در ابتدا بر روی سنگ ها حک می شده است.
عصر رنسانس
این حساب و کتاب و محاسبه های اولیه وجود داشتند تا 600 سال پیش که به آن عصر رنسانس(نوزایی) می گفتند. در این عصر جدید انسان های مدرن خود را از انسان های اولیه جدا می کنند و به سبک زندگی جدیدی دست پیدا می کنند و به پیشرفت قابل توجهی می رسند. همانطور که سایر علوم در این عصر در حال پیشرفت بودند علم حسابداری نیز به پیشرفت خوبی دست پیدا کرد و علاقه ی بشر به پیشرفت و یادگیری علوم مختلف افزایش قابل توجهی پیدا کرد.
پدر علم حسابداری
حدود 500 سال پیش فردی به نام لوکاپاچیولی که امروزه به پدر علم حسابداری جهان می شناسیم در سبک حسابداری در منطقه بین النهرین و سایر مناطق مطالعه ای انجام داد و اطلاعات مختلف ثبت شده حسابداری را در قالب کتب مختلف جمع آوری و منتشر کرد. نمیتوانیم لوکاپاچیولی را خالق علم حسابداری بدانیم اما او مطالعه ی بسیاری در زمینه ی حسابداری انجام داد و با جمع آوری این اطلاعات به علم حسابداری کمک شایانی کرد زیرا در آن زمان مرجع و کتاب مفیدی از سبک های علم حسابداری در جهان وجود نداشت و این فرد پیشرفت چشمگیری در زمینه حسابداری انجام داد.
کمپانی هند شرقی
حدود 400 سال پیش کمپانی هند شرقی( اولین شرکت سهامی جهان در هلند) به وجود آمد. شرکت سهامی یعنی مالکیت سهام شرکت در اختیار یک نفر یا چند نفر یا ارگان خاصی نمی باشد بلکه مالکیت سهام آن بین مردم یا دارندگان و خریداران سهام می باشد. یعنی اگر شرکت سود به دست بیاورد این سود به نسبت سهام خریداران بین آن ها تقسیم می شود. در نتیجه این امر نیاز به یک سیستم حسابداری دارد تا تمام رویداد های مالی در آن ثبت و تجزیه تحلیل بشود تا بتوان سود را به طور درستی بین سهامداران شرکت تقسیم کنیم. با وجود این شرکت سهامی نیز پیشرفتی در علم حسابداری به وجود آمد و این شرکت برای مدیریت مالی خود نیاز به یک فرآیند پیشرفته تر داشت. درواقع می توان گفت که حسابداری بر اساس نیاز های مختلف مردم دچار پیشرفت شده است.
انقلاب صنعتی
250 سال پیش اولین انقلاب صنعتی در بریتانیا اتفاق افتاد و به سایر کشور ها نیز رسید. این انقلاب صنعتی پیشرفت قابل توجهی در زمینه علم و تکنولوژی به وجود آورد و محصولات جدیدی نیز به وجود آوردند که به همراه این محصولات جدید شرکت های جدیدی نیز به وجود آمدند. این شرکت های جدید نیاز های جدیدی را در زمینه ی حسابداری به وجود آوردند.
اختراع کامپیوتر
حدود 40 سال پیش وسیله ای به نام کامپیوتر اختراع شد. با اختراع کامپیوتر ثبت ها و محاسبات حسابداری توسط کامپیوتر انجام می شد. روشی که هم اکنون مورد استفاده می باشد.
مکان ثبت اطلاعات حسابداری در مسیر زمان
در تصویر زیر مکان ثبت حسابداری از زمان قدیم تا الان نوشته شده است:
در زمان های قدیم برای ثبت این اطلاعات و زمانی که سیستم های پیشرفته وجود نداشت بشر برای ثبت اطلاعات خود از سنگ نوشته استفاده می کرده است.
استفاده از سنگ نوشته ها بسیار کار دشواری بود بنابراین انسان ها از پوست حیوانات یا چیز های مختلف برای نوشتن استفاده کردند بنابراین کتیبه ها به وجود آمدند. بعد از کتیبه ها اولین دفاتر به وجود آمدند و سپس ماشین های تحریر اختراع شد تا مطالب به صورت تمیز تر و اصولی تر نوشته شود و در نهایت کامپیوترها به وجود آمدند.
ابزار های حسابداری در مسیر زمان
به مرور زمان که مکان ثبت حسابداری و نوشتن تغییر کرد ابزار های حسابداری مختلفی نیز به وجود آمدند.
در زمان قدیم از وسیله ای به نام چرتکه برای حساب و کتاب خود استفاده می کردند. سپس ماشین حساب ها اختراع شد و پس از آن نرم افزار های مختلف حسابداری و نرم افزار های مکمل مانند اکسل و سی آر ام و… به وجود آمدند. این نرم افزار ها علاوه بر امکان ثبت اطلاعات امکان محاسبه نیز دارند مثلا محاسبه حقوق و دستمزد، محاسبه دارایی ثابت و بهای تمام شده و …
تعریف نرم افزار حسابداری
نرم افزار حسابداری، یک ابزار پیشرفته جهت ثبت، بایگانی، طبقه بندی، محاسبات و گزارش گیری رویداد ها و معاملات در کسب و کار ها است.
سیر تکامل نرم افزار های حسابداری در جهان ( از نظر ظاهری)
اولین کامپیوتر که حدود 40 سال پیش توسط شرکت IBM به وجود آمدند و به آن ها نرم افزار های تحت داس گفته می شد و ظاهری شبیه به عکس زیر داشتند.
پس از آن کامپیوتر ها به نرم افزار های تحت ویندوز تبدیل شدند، شرکت مایکروسافت این نرم افزار های ویندوز را تولید کرد و ویندوز یک که اولین ویندوز بود در سال 1985 به وجود آمد تا ویندوز 10 که آخرین ویندوز است در سال 2015 به وجود آمد.
با به وجود آمدن این ویندوز ها توسط شرکت مایکروسافت نرم افزار های ویندوزی مختلف نیز به وجود آمدند این نرم افزار ها با زبان برنامه نویسی مختلف و بانک های اطلاعاتی پیشرفته تر و امکانات گزارش گیری و رابط کاربری بهتر باعث آسان تر شدن نیاز های سیستمی شدند.
سیر تکامل نرم افزار های حسابداری در جهان( از نظر امکانات)
نرم افزار های حسابداری در ابتدا ابزاری برای ثبت اسناد حسابداری و نهایتا دریافت گزارش تراز آزمایشی از آن ها بودند.
- نرم افزار ها کم کم با توجه به نیاز کسب و کار ها توسعه بیشتری پیدا کردند و قادر شدند خروجی گزارشات بیشتری مانند صورت های مالی را در اختیار کاربران قرار بدهند.
- ابزارهای دیگری نیز مانند: انبارداری، فروش، خزانه و …نیز به آن ها اضافه شد، حالا نرم افزار های حسابداری فقط مکانی جهت ثبت اسناد حسابداری نبودند و امکانات بیشتری داشتند و گزارشات متنوع تری نیز ارائه میدادند.
- همزمان با پیشرفت نرم افزارهای حسابداری، پیشرفت قابل توجهی نیز در حوزه آی تی و ارتباطات در حال وقوع بود؛ پیرو این پیشرفت، نرم افزار های حسابداری از محلی (لوکال) تبدیل به نرم افزار های ابری نیز شدند و حالا دسترسی از آن ها از هر نقطه در کره زمین ممکن بود.
ممنون که تا انتهای متن همراه ما بودید لطفا در شبکه های اجتماعی زیر ما را دنبال کنید.
6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام
ممنون از زحماتتون
خیلی خوب، راحت و شیرین توضیح داده بودین. ممنونم خسته نباشید.
مدرس حسابداری و نرم افزار حسابداری
سلام، سپاس از محبت و همراهی شما
دمتون کرم
فقط میتونم بگم دمتون گرم ❤️
مدرس حسابداری و نرم افزار حسابداری
سلام محمد عزیز
سپاس از همراهی و محبت شما